Back

Bobo Stenson

Internationellt renomerad pianist, född 1944. Gäst med Plunge.

Bobo Stenson har hört till svensk jazzelit sedan sent 60-tal och betytt mycket för utvecklingen av det moderna jazzpianospelet. Under en lång tid spelade han i gruppen Rena Rama. Skivan Landscapes som kom 1977 på ECM räknas till höjdpunkterna.

Tillsammans med Anders Jormin och Jon Christensson spelade han 1996 in skivan Reflections. Den vann två av de finaste priser en jazzskiva kan få i Sverige, en Grammy och en "Gyllene Skivan" från Orkesterjournalen. Den blev också årets skiva i jazzradions kritikeromröstning. Inspelningen placerar Bobo Stensson trio bland världens främsta.

War Orphans från 1998 befäste trions ställning. 1998 delade han priset "Årets svenska Grupp" i jazzradions kritikeromröstning, tillsammans med Per "Texas" Johansson. Samma år blev Bobo Stenson förste innehavare av Django d´Or titeln Contemporary Jazz Artist.

 

"I ett mångårigt konsekvent musikskapande har Bobo Stenson utvecklat ett unikt och högst personligt sätt att närma sig musiken och sitt instrument och har som tonkonstnär med stark personlighet varit en viktig förebild i svensk improvisationsmusik. Bobo Stenson är en sann improvisatör, uttrycksfull och med ett aldrig sinande musikaliskt flöde. Som sådan är han en av vårt lands internationellt mest respekterade jazzmusiker."
- motivering för Kungl. Musikaliska Akademiens Jazzpris

En bra diskografi, sammanställd av Budd Kopman, finns på All About Jazz

Läs även John Kelman's intervju på AAJ.

« Back
Bobo Stenson,  piano  Foto: Mats Persson
Bobo Stenson, piano 
Foto: Mats Persson