Back

Andreas Andersson

Andreas Andersson - baryton/alt/sopransaxofon, flöjt.

Född 1975 i Kalix, bosatt i Malmö sedan 1997.

Är med sitt kraftfulla sound och lyriska spel en av Sveriges mest personliga barytonsaxofonister. Andreas är en av de drivande krafterna i Plunge och har helt nyligen startat ett samarbete med den svenske orgelvirtuosen Markus Wargh. Han har också en duo med pianisten Ola Hedén och har spelat med Bobo Stenson, Marilyn Mazur, Tomas Jäderlund, Lotte AnkerHenrik Frisk, Sten Sandell, Dror Feiler och Herman Müntzing m.fl.

Andreas har komponerat musik för improviserande storband, amatörteater och dokumentärfilm utöver det material han skrivit för de mindre grupper han är verksam i. Han kan också höras som soloimprovisatör.

De senaste åren har han också varit aktiv i FRIM SYD som arrangerar konserter med improviserad musik i Malmö. Andreas undervisar även instrumentalister och ensembler vid Skurups Folkhögskola samt på musikhögskolan i Malmö.

För mer info:
www.myspace.com/andreaswandersson
www.andreaswandersson.blogspot.com

Diskografi i urval:

Artist/Grupp     Titel År       Bolag
Plunge & Bobo Stenson Origo 2009 Kopasetic
KOPAfestival 2006, vol.1 KOPAcoustic 2007 Kopasetic
Plunge Refreshingly Addictive 2007 Kopasetic
Plunge With Bobo Stenson 2005 Kopasetic
Plunge Plunge 2004 Kopasetic
Div musiker  SOUNDS 2000 Blue Tower
                                                     

Pressröster om Andreas Andersson:               

”Andreas Andersson är en berättare och lyriker på båda sina saxofoner” 
- Torsten Eckerman/Jazzlife

”En ovanligt vacker ton i sina bägge instrument och en imponerande teknik. Det som framförallt kännetecknar hans spel är ett ständigt skönhetssökande och en melodisk fantasi som är synnerligen tilltalande.” - Jan Olsson/Skånska Dagbladet      

”Andersson har sedan länge brutit sig loss från fasta ackordsgångar, om han ens någonsin varit instängd. Han låter tonerna tillra som solglitter över vatten…” - Leif Larsson/Västerbottenskuriren

"Man upptäcker lätt hur känsligt och systematiskt denne barytonsaxofonist binder ihop det lyriska och det påstridiga, liksom improviserat och skrivet (som ett stycke av Sven-Erik Bäck)."
- Alexander Agrell/Sydsvenskan

« Back
Andreas Andersson, Plunge  Foto: Ninja Agborn
Andreas Andersson, Plunge 
Foto: Ninja Agborn