Back

Krister Jonsson

Krister Jonsson - gitarr

Född i Sundsvall den 30 juni 1971. Bosatt i Malmö.

"När jag började spela minns jag att det fascinerade mig mycket att man kunde möta fullständiga främlingar - och ändå kunna skapa/improvisera musik tillsammans. Detta utan att ha bestämt så mycket annat än att man t.ex. skulle spela en blues, och utifrån detta kommunicera med det musikaliska språk man talade .

Krister JonssonLite senare, när jag kom i kontakt med jazzen, fann jag att det både fanns en tradition, som är viktig för mig, och en frihet att plocka in influenser från andra musikstilar, beroende på vilket sammanhang man befinner sig i. Denna möjlighet att skapa sig nya dialekter och röra sig i olika temperamentsmässiga riktningar, från sofistikerat och subtilt till rått och skitigt, är nog den största anledningen till att jag spelar någon sorts jazz/improvisationsmusik. Jag hoppas att det jag gör ska tala till något som redan finns inom lyssnaren, så att vederbörande kan relatera emotionellt till det jag gör även om musiken i sig inte är helt bekant. "

Krister Jonsson har länge varit en av de mest respekterade och eftertraktade musikerna från Malmö och få svenska gitarrister har lovordats som han av såväl kritiker och publik som musiker. Hans varierade och utåtriktade gitarrspel har kunnat höras i bl a Fredrik Lundin Overdrive, Cennet Jönsson Quartet , Linda Pettersson Bratt/Krister Jonsson Duo och Peter Danemo Kapell. Med egna gruppen Krister Jonsson Trio har han spelat in två skivor, på den senare av dem tillsammans med cellisten Svante Henryson. Han har också spelat med Miroslav Vitous,  Dave Liebman, Marilyn Mazur, Trine-Lise Vaering, Jim Black, Rigmor Gustavsson, Anders Bergcrantz, Audun Kleive m fl.

Pressröster

”Krister Jonsson är en särling, en kameleont. Fast innerst inne är han en obotlig romantiker…//…en känslig gitarrist mån om klanger och stämningar…”
- Torsten Eckerman, Jazzlife

"Krister Jonssons kompositioner är underfundiga, öppna. Alla färdiga mallar ligger i soptunnan, välkommen till friheten. Gitarr är ett svårt instrument att vara personlig på... Krister Jonsson lyckas vara sin egen. Han spelar i lösa kläder och vägrar bära andras västar. Detta är en mycket uppfriskande platta."
- Sven Gustafsson, Gränslöst

"Synnerligen listiga och ganska originella varianter där den New York-skolade Jonsson tonade fram som en kusin till Bill Frisell och nästbrylling till Marc Ribot: Countrytouch, volympedal, skronkgitarr, blues och rock, tvära ryck mellan himmel och helvete, mycket humor och en kontrollerad nervighet. Fast är det verkligen lagligt att spela slide på jazzfestival?"
- Alexander Agrell, Sydsvenska Dagbladet

Diskografi i urval

Artist/Grupp Titel År Bolag
Cennet Jönsson Quartet Antelope Dance 2008 Kopasetic
Pettersson Bratt/Jonsson Some really nice songs... 2007 Kopasetic
KOPAfestival 2006, vol 2 KOPAlectric 2007 Kopasetic
KOPAfestival 2006, vol 1 KOPAcoustic 2007 Kopasetic
Haugaard/Mogensen  Spirits 2005  GO
KJ Trio + Svante Henryson Waiting for Atonesjka 2004 Kopasetic
Mattias Carlson Presentation 2003 Blue Beat
Cennet Jönsson Quartet Jazzman 2003 Kopasetic
Fredrik Lundin Overdrive Choose your boots 2001 Stunt
Fredrik Carlquist Opposite 2001 Dragon
Peter Danemo Kapell Alive 2000 Dragon
Krister Jonsson Trio I`ll stay out here and ... 1999 LJ
Fredrik Carlquist It`s about time... 1998 Dragon
Lundin / Danemo Quartet Music for dancers and ... 1997 Stunt

Besök även www.kristerjonsson.net

« Back
Krister Jonsson  Foto: Mats Persson
Krister Jonsson 
Foto: Mats Persson