Cennet Jönsson Quartet

Cennet Jönsson Krister Jonsson Mattias Hjorth Peter Nilsson
saxofoner gitarr bas trummor

Nya CDn "Antelope Dance" finns ute nu!

Gruppen bildades 2001, och har sedan dess spelat på jazzklubbar och festivaler i Skandinavien samt framträtt i radio ett flertal gånger. Under hösten 2003 genomförde Cennet Jönsson Quartet en ”Pulslagsturné”, med spelningar i Sverige och Danmark, i Svenska Jazzriksförbundets regi med stöd av Rikskonserter och Sveriges Radio P2. I samma veva släpptes den första CD:n “Jazzman” på Kopasetic.

CJQ framträdde, med ackordeon- virtuosen Lelo Nika som celeber gäst, på Victoriateatern i Malmö 12 oktober under KOPAfestival 2010.

Foto: Nanja Pontoppidan

Så här skrev Alexander Agrell, Sydsvenskan om konserten:

"Cennet Jönsson hade bjudit in ackordeonisten Lelo Nika och om Nika nu inte tas in som fast medlem direkt, så kommer han ändå garanterat att lira med de andra fyra igen. Oerhört levande och virtuost musikanteri blev det, Nikas närvaro verkade helt klart inspirera. Vi fick både den glada och genommelodiösa studslåten ”Double Helix” med Brasilientycke, den funkigare och smått New Orleans-rullande ”Karagu” (rappt bluesigt gitarrsolo där av Krister Jonsson) och ”Dream Forest”, en vacker och atmosfärmättad sak startad av bara Jönsson på basklarinett och Nika, vars förmåga att böja toner och skapa rena ljudeffekter är häpnads-väckande. Exemplarisk rytmskötsel av Mattias Hjorth och Peter Nilsson."


CJQ med Dave Liebman under KOPAfestival 2006. Foto: Mats Persson

Musiken har  bl.a. beskrivits som "en egen blandning av modern amerikansk jazz, free form, skandinavisk folkvisa, härliga inslag av balkan och en cirkuskänsla med bibehållen integritet. Låt New York och Lofoten mötas i Svarta Havet! " (Martin Erlandsson/Hallands Nyheter)

CJQ  var under hösten 2005 i London för att spela och leda workshops på Guildhall School of Music and Drama. Kvartetten spelade också  i Falkenberg och på Nefertiti i Göteborg och under våren 2007 på Stockholms Konserthus. I november 2007 spelade CJQ på Padova Jazz Festival i Italien.