lim

Henrik Frisk | saxofoner & elektronik
Samuell Hällkvist | gitarr
David Carlsson | elbas
Peter Nilsson | trummor & slagverk

Rytmkollektivet lim spelar suggestiv, beatorienterad och metafysisk musik. Som grupp jobbar lim mycket och länge med musiken för att uppnå största möjliga spontanitet inom strukturerna som ibland är relativt komplexa. 

Som trio har gruppen släppt två skivor, "lim" som släpptes 2002 på dB Productions och "superlim", som släpptes 2006 på Kopasetic Productions. lim har också samarbetat med den franske gitarristen Marc Ducret, ett samarbete som inleddes i samband med KOPAfestival 2006. En del av den konserten finns utgiven på skivan KOPAlectric och våren 2011 släpptes också "lim with Marc Ducret", som spelades in live inför publik i Gula Studion i Malmö under två kvällar i november 2010.

Sedan 2013 är lim en kvartett med Samuel Hällkvist på gitarr. lims musik bygger på en medveten och långsiktig satsning som påbörjades för över 15 år sedan och trots komplexiteten i både kompositionerna och samspelet, lyckas gruppen skapa musik som är både organisk, originell, dynamisk och engagerande och som känns personlig, vital, kreativ och utmanande.

För mer musik/info: www.myspace.com/limtrio / www.henrikfrisk.com -> projects

Pressröster om lim med Marc Ducret:

Club Memento på Café Kaka i Eskilstuna, 24/3 2011:

"Om än inte lika frekvent som för några år sedan fortsätter Eskilstunas alternativa musikscen klubb Memento oförtrutet leverera program med mer eller mindre frapperande och öronöppnande inslag.

På torsdagskvällen var ingen mindre än den i åtminstone improvisations- och (moderna) jazzkretsar välkände franske gitarristen Marc Ducret huvudfigur på Café Kakas diminutiva, för att inte säga obefintliga, scen. Ducret delade sitt utrymme med den malmöitiska trion Lim bestående av tenor- och sopransaxofonisten Henrik Frisk, elbasisten David Carlsson och trumslagaren Peter Nilsson.

Efter dussintalet album i eget namn, och ännu fler tillsammans med saxofonisten Tim Berne i grupper som Big Satan, Caos Totale, Bloodcount och Science Fiction, har Marc Ducret utvecklat en fragmentarisk och tekniskt briljant spelstil som med mer eller mindre ansträngning föser in honom i samma fålla som gitarristerna Marc Ribot, Nels Cline, Sonny Sharrock och Elliott Sharp.

I lag med Lim, och i synnerhet saxofonisten Henrik Frisk, visade sig Marc Ducret vara alldeles i närheten av sin mammas gata. De intrikata melodierna passade Ducret perfekt, och gav både honom själv och Henrik Frisk en hel del utrymme för frispel vid sidan om det strikt noterade. Det var också just dessa stunder som skänkte påtaglig potens." - Peter Bornemar/Eskilstunakuriren