Lundin Danemo Kvintett

Fredrik Lundin - saxofoner
Jan Allan - trumpet
Jonas Östholm - piano
Christian Spering - bas

Peter Danemo - trummor


Foto: Miki Anagrius

Under 90-talet ledde Peter Danemo och Fredrik Lundin gruppen Lundin/Danemo Kvartett, som 1997 gav ut den mycket uppmärksammade dubbel-CDn "Music For Dancers And Dreamers".

I början av 2000 delades deras musikaliska vägar, efter nästan 10 års paus har dom nu tagit upp det musikaliska samarbetet igen. Tillsammans har dom satt ihop en spännande grupp musiker, innehållande representanter från tre generationer av skandinavisk jazz.

I bandet finns den legendariske trumpetaren Jan Allan, som de senaste dryga 50 åren varit en vital och starkt personlig röst inom svensk jazzmusik. På piano har vi Jonas Östholm en oerhört begåvad och innerlig musiker med en stark musikalisk integritet. Christian Spering, på bas, är en musiker som i vartenda sammanhang han befinner sig i lyfter musiken med sin stora musikalitet och kreativitet. 

Peter Danemo och Fredrik Lundin har båda de senaste dryga 25 åren varit aktiva figurer i skandinaviskt jazzliv. De har båda arbetat kors och tvärs i varandras länder, båda har lett egna grupper, stora och små, spelat in ett flertal album i eget namn mm. Båda kan beskrivas som kompromisslösa konstnärer, som gärna tar oprövade vägar, vars musik alltid har ett stort mått av nödvändighet över sig.

Fredrik har med sina projekt/band haft stor framgång i Danmark. Han har belönats med en Grammy för årets bästa jazzutgivning 2001. Både Peter och Fredrik har dessutom fått stor uppmärksamhet för sitt komponerande. 

Fredrik och Peter beskriver musiken som jazzmusik med ovanligt starka melodier. Båda har skrivit en hel del nytt för just detta sammanhang. "Vi låter musiken vila i orkesterns klang och försöker att inte fylla den med något annat än det som finns och uppstår i stunden, vi försöker helt enkelt undvika att komma alltför mycket i vägen för musiken". 

Pressröster:

Mejeriet, Lund 8/10 under KOPAfestival 2011:

"Vemodigt, ibland tungt men samtidigt tidvis lekfullt, bjuder Danemo et co på idel eget material.. En anda av impressionism vilar över föreställningen, som om det vore viktigare att  förmedla en andaktsfull stämning i stället för att bjuda på lättköpta melodislingor. Jag upplever konserten som en dialog mellan jämbördiga musikanter - den tillfällige solisten dominerar aldrig, alla deltar i på lika vilkor det improvisatoriska skeendet. Tvära och oväntade kast i melodi och harmoni kan sätta lyssnarnas tålamod på prov, men man låter sig suggereras av just denna mystik, och vi lockas att följa med in i den unika tonvärlden och undrar – vad skall komma härnäst...Originals som Hidden insideFlyktringen och Jazzjazz fångar lyssnarnas öron."
- Per Wikén/OJ.com


LÄS OCKSÅ ARTIKEL PÅ ORKESTERJOURNALEN.COM!


Jan Allan


Fredrik Lundin


Peter Danemo

 

Premiären skedde 18 - 19/1 2010 på Glenn Miller Café i Stockholm.
Senast spelade Lundin Danemo Kvintett på Mejeriet i Lund 8 oktober under KOPAfestival 2011

Gruppen spelade in i OAL Studio i Sollentuna och CDn "Nat" är ute nu!