Loïc Dequidt Quartet feat. Tommy Smith

Hösten 2007 bildade den franske pianisten Loïc Dequidt en ny kvartett med Skottlands saxstjärna och svenskt komp i världsklass. Han komponerade ny musik för detta tillfälle och gruppen turnerade Sverige och spelade in en skiva, 'Nomade', som finns ute nu på Kopasetic!


Tommy Smith - saxofoner
Loïc Dequidt - piano
Mattias Hjorth - kontrabas
Peter Nilsson - trummor

Loïc Dequidt utbildades i Paris och i Italien inom olika musikgenrer 
såsom jazz, klassisk harmonilära och indisk tabla - av mästare inom 
dessa områden. Han är en aktiv jazzmusiker sedan många år, både som solist,  bandledare, sideman och kompositör.  Han flyttade till Sverige 2003 och detta har i sin tur påverkat  hans musik på många sätt.

Loïc Dequidt och Tommy Smith spelade tillsammans för första gången 
hösten 1994 i franska Lille. Med olika band och projekt har de
turnerat i Frankrike, Belgien, Skottland och Yemen.

Mattias Hjorth och Peter Nilsson tillhör - tillsammans eller var för 
sig - Sveriges crème de la crème på kompfronten.

Kvartetten som nu bildats är alltså en drömkonstellation för Dequidt 
och de fyra fann varandra direkt musikaliskt. Musiken kombinerar 
jazzens energi med den nordiska luftigheten. Samtidigt har varje 
komposition sin historia - med influenser från romsk och etiopisk 
musik till skandinavisk jazz - och detta skulle kunna vara en bra bild 
av Dequidts egen musikaliska personlighet och bakgrund.Så här skriver pressen om Loïc Dequidt Quartet's konserter:

"Multinationellt toppmöte i jazzens tecken"
Musik Jazz i Studion, Umeå folkets hus
av PIERRE MARTIN /Västerbottens-Kuriren 071008

"..rättfram modern jazz, med tydliga hänvisningar till Keith Jarrett, Jan Garbarek och John Coltrane. Men skruden är mer originell. Den franskfödde pianisten Loïc Dequidts kompositioner är långa och lätta och smakar skandinavisk jazz blandad med amerikanskt sextiotal och fransk vistradition. Dequidts sviter är liksom hans avskalade anslag på pianot trots alla korsreferenser befriande från sammanfattande definition. ..Smiths tenorsax kan göra långa passager utan att slira och höga kaskader utan att tappa sin mjuka ton i sin mästares händer. 
  Kompet med Mattias Hjorth på kontrabas och Peter Nilsson på trummor framträder växelvis som smakförstärkare och de levererar också flera godbitar själva, utan att tappa energi när uppgiften är att stötta och ploga väg för annan solist. ...han (Peter Nilsson) lotsar de vilda melodisolisterna i hamn. Han märker ut partierna i kompositionernas och improvisationernas många lager och Mattias Hjorth definierar harmoniernas rymdmått. Hjorth är också en ovanligt tydlig melodibasist och det märks tydligt hur samspelet utvecklats i samvaron med Nilsson i flera andra grupper. Mycket bättre än så här blir det sällan."


Palladium, Malmö 070928
av Alexander Agrell/Sydsvenskan:

"När pianisten Loïc Dequidt flyttade till Malmö drog musiklivet här nere en vinstlott. Fransmannen skriver spännande och personlig nutidsjazz och spelar piano med stor klarhet, rörelse och temperament. ..spelet gick igenom många faser och blev klart dynamiskt. Riktigt bra och annorlunda var det andra, långa numret, som började med en lång intensiv och frirytmisk uppmarsch av hela bandet och sedan böljade över i olika stillsammare solo- och duopartier, somligt komponerat. Ös och avspänning i snygg balans. Tenorsaxgästen Tommy Smith från Skottland smälte in med skåningarna. Han har en vidunderlig teknik, stort klangregister och en påträngande, känslosam och vibrerande ton à la Jan Garbarek. Kul att åter höra honom."

Metropol, Härnösand 071003
"Entusiatisk jazzkväll med sköna toner. En entusiastisk publik på jazzklubben Metropol i Härnösand fick lyssna till en jazzmusiker (Tommy Smith) av högsta världsklass i går." - Härnösands Allehanda