Fredrik Ljungkvist/Mattias Hjorth

Fredrik Ljungkvist - saxofoner, klarinett
Mattias Hjorth - kontrabas

De båda musikerna har spelat ihop i perioder sedan uppväxtåren i Lidköping då de tillsammans började utforska jazzens olika former och uttryck. Duon framför kompositioner och improvisationer i tätt samspel. Vackra melodier och musikaliska fantasier i det lilla kammarmusik-formatet med det stora uttrycket.
Duons debutplatta, Past in Present, finns nu att köpa här!I samband med skivsläppet ges releasekonserter enligt följande:

Onsdagen den 23/9  Underground, Mejeriet i Lund.

Måndagen den 29/9 kl 20.00, Folk&Rock, Skomakaregatan 11 (vid Lilla Torg), Malmö.
 

Scenrecensioner:

Mejeriet, Lund 23/9 2015: "Klurig och egensinnig duomusik"

"En alldeles utmärkt jazzkväll. Blåsaren Fredrik Ljungkvist och basisten Mattias Hjorth började spela ihop för 30 år sedan. Sånt firas förstås bäst med det första duoalbumet, "Past in Present", och en releasekonsert på Underground.De två spelar egna låtar, kluriga, snirkliga och sirliga och nästan lika oberäkneliga som Ljungkvists solon. Farten går sällan upp och emellanåt blir det melodiöst på ett lite avigt och eget sätt. Luften och pauserna har så viktiga roller att de kändes som ett tredje instrument där på scenen. Mattias Hjorth och Fredrik Ljungkvist växlar hela tiden mellan att spela unisont, i stämmor och helt olika saker. Lyhört. De kan sina låtar, men utforskar dem samtidigt. Och musiken hinner liksom smyga in under kragen på en innan man riktigt fattar hur bra den är.

Ljungkvist har gjort sig känd för att kunna skapa egensinniga avantgardistiska musikprojekt och grupper och att kunna friblåsa helt utan spärr. Ihop med Hjorth nöjer han sig med enstaka korta utbrott, men känslan av att Fredrik Ljungkvist närsomhelst kan ryta till eller spurta loss sätter en positiv spänning i den varma och vänliga duomusiken. Läckert, och ovanligt, att tenorsaxofonisten så gärna plockar fram klarinetten. Dess träklang tillför inte minst modern jazz en extra dimension."
- Alexander Agrell/Sydsvenskan