lim: Disembodied

Improviserad musik är som ett kit, ett gemensamt fokus, för lim. I över femton år har vi som kollektiv vridit och vänt på vår egen förståelse av vad det är och vad vi vill att det ska vara. På Disembodied, vårt fjärde fullängdsalbum och vårt första med Samuel Hällkvist som ordinarie medlem, expanderar vi formerna och ser bortom den i jazzen traditionella solo-formen. De längre strukturerna får tid att utvecklas och vi, som grupp, har tagit ännu ett steg.

Henrik Frisk - tenorsaxofon 
Samuel Hällkvist - elgitarr 
David Carlsson - elbas
Peter Nilsson - trummor 

Originalkompositioner
100%
Kollektivt
100%
Suggestivt
72%
Dynamik
100%

KOPACD 047169 SEK / 18 EUR

Titlar:

1. Disembodied Violence 
2. The Nomad
3. The Horrible Being 
4. Månens gråa ögon 

All musik av Henrik Frisk. Inspelat av David Carlsson i Gula Studion, Malmö 15-17 Januari 2015. Mixad och mastrad av David Carlsson i Château Burlesque, Malmö. Producerad av lim. 

Pressröster:

"Kvartetten lim – med Uppsalasaxofonisten & kompositören Henrik Frisk i spetsen – satsar på en mer programmatisk musik. De säger sig vilja skildra mörkret och hatet i vår tid, inspirerade av den franske dystopisten Jean Baudrillard. Det är dock ingen insikt som krävs för att lysnna till den högst habila musiken där eminente Frisk får sällskap av gitarruisten Samuel Hällkvist, basisten David Carllson och trummisen Peter Nilsson. Det är suggestiva ljudlandskap som målas upp av de spelskickliga medlemmarna." - Björn G Stenberg/Uppsala Nya Tidning

"Lims Disembodied är en långsam, kontemplativ vandring genom ett skymningslandskap. På nya cd:n får basisten David Carlsson, trummisen Peter Nilsson och tenorsaxofonisten Henrik Frisk i Lim kreativt tillskott i form av gitarristen Samuel Hällkvist med rötterna i Gustafs.  När de inte improviserar inom de komplexa arrangemangens snäva ramar, målar Hällkvist och Frisk unisona öglor på natthimlen. Den franske filosofen Jean Baudrillard har inspirerat. Det är ett klangmåleri och tonsökeri som stundtals är kalas för öronen.."
- Lennart Cromnow/Dalarnas Tidningar

..."Merparten av speluppläggen är kollektiva, där man samverkar  tätt och enhetligt...Månen har gråa ögon blir till en sammanfattning, där tempon skiftar, där solistiska utbrytningar accepteras men det är ändå i slutändan som den kollektiva sammanhållningen tar över. En platta som oroar, "äter sig in" och ger avtryck."
- Ulf Thelander/OJ

"..På Disembodied står gruppspelet i fokus och de har nästan övergett de individuella solona... De växlar förtjänstfullt mellan ett sammanhållet groove och mer flytande passager. Det blir till en organisk och hela tiden spännande musik. Så visar lim nya vägar för jazzen och skapar en helt egen musikalisk värld en bra bit från mainstreamjazzen. Ändå är det samma spänning mellan improvisation och komposition som alltid varits jazzens lifsluft. Med en högre grad av egensinne än vanligt."
- Andreas Lagercrantz/Lira

"The opening track, Disembodied Violence, is anything but violent, yet still has a dark, yet relaxed undercurrent. On The Nomad, the quartet again plays a laid back yet brooding proglike song with some sly and oddly Frippish sustained guitar in the distance. The last
piece is long, solemn in places and evolves slowly and feels like a dream unfolding. Towards the last section, the guitar takes a slow yet effective solo, making each note count. What I like about this disc is that, it is not about soloing but creating and extending certain moods. Not listening closely yet still evoking those righteous, restless spirits.
- Bruce Lee Gallanter / Downtown Music Gallery, NYC