Un x pected Brazilian Project: Unite

Un x pected Brazilian Project tar avstamp i ett mångårigt samarbete mellan Mats Holtne och Anders Vestergård. Genom resor till Brasilien och möten med andra musiker som delade samma fascination för rytmisk komplex musik växte idéen fram om att göra ett projekt som innehåller flera melodiska och rytmiska lager med nya möjligheter till variationer i form och struktur.

CDn "Unite" blandar kompositioner av Holtne, Vestergård och den brasilianske kompositören/saxofonisten Marcelo Coelho – doktor i komposition.

I gruppen ingår också Emilio Martins – välrenommerad slagverkare ifrån Sao Paulo med djupa rötter i brasiliansk musiktradition, Fredrik Kronkvist- välkänd altsaxofonist, alltid med en stark melodisk röst och Johnny Åman – basist med ett kraftfullt och rytmiskt spel.

Un x pected Brazilian Project är en sextett där musiken präglas av allas respektive bakgrunder. Kompositionerna kombinerar modern jazz och improvisationsmusik med brasilianska rytmer i en dynamisk, organisk och energifylld mix.Marcelo Coelho
 - tenorsax
Fredrik Kronkvist - altsax
Mats Holtne - gitarr
Johnny Åman - kontrabas
Anders Vestergård - trummor
Emilio Martins - percussion

Berimbau
25%
Sao Paulo-Lappträsk ToR
50%
Que Lance!
99%
Johnny vad gör du?
6%

KOPACD 036169 SEK / 18 EUR

Titlar:

1. A Work
2. Unite
3. Figure Out
4. Lo Otro
5. Sketch on Cantos VII
6. Based on a True Story 
7. Sliding
8. Mind Waves

2,3,6 & 8 av Mats Holtne, 1 & 7 av Anders Vestergård och 4 & 5 av Marcelo Coelho. Inspelad i Gula Studion, Malmö 10-11 oktober 2010 av David Carlsson. Mastrad av David Carlsson. Producerad av Mats Holtne och Anders Vestergård.

Pressröster:

"Un X pected Quartet har bjudit in två brasilianska musiker för att hitta nya vägar för sin musik. Det är möten som burit frukt, nysläppta skivan Unite är svår att slita sig från. Gruppen gör musik med många ingredienser och redan med de inledande tonerna från brasilianska sträng-instrumentet berimbau är jag fast. Gruppen blandar groovig jazz med brassejazz och en och annan dos blues, alltså en jazz med många finurligheter. Alla musikerna firar små triumfer både i solopartier och i samspelet. Mycket ösigt och på sina ställen också lyriskt gitarrspel från Mats holtne är en av skivans hörnspelare, det effektiva trumspelet som växlar mellan jazz- och rockkänsla från Anders Vestergård en annan. Men egentligen förtjänar alla musikerna att lyftas fram. Det är en väldigt generös känsla över hela skivan, alla får gott om utrymme. Så himla bra helt enkelt!" - Anders Lagerkrantz/Lira


"Luftigt, lekfullt, lättsamt. Där har du de huvudsakliga intrycken den här plattan gör på mig. De jobbar med ett nyskapande retroprojekt som smakar latin och doftar tät och skimrande 70-talsjazz. Bitvis får det mig att minnas James Vincent, om någon minns den fine gitarristen. Jag åt detta till frukost, lunch och middag i mina ungdomsår. Här har det fått ny finish och livslust." - Bo Levander/Jönköpingsposten (4 av 5 tändstickor)


"Un x pected Brazilian Project är ett mångårigt samarbete mellan gitarristen Mats Holtne och trumslagaren Anders Vestergård. Modern flytande jazz som håller sig på spåret och ibland kränger fram med näsan nära jorden med opolerade rytmer från söder om jazzens vagga. Två låtar av gästande Marcelo Coelho flyter dock lättare, är ljusare och svänger tajtare. Men även mörker och kamp har sin poäng. Spelat av en sextett med rötter i Malmö Finland och Brasilien med trummor slagverk basfiol gitarr och två saxofoner." - Leif Carlsson/Tidningenkulturen.se


"Gruppens programförklaring är att skapa en rytmisk och komplex musik med melodier och rytmik i flera lager vilket ger möjlighet till oväntade och mångsidiga variationer... Innehållet är kraftfullt och nyansrikt, likt en skiva med mörk choklad, som måste avnjutas i rätta doser. Det handlar om en form av intellektuellt strukturerad musik som kräver koncentration och eftertanke och ger möjlighet att vid nya genomlyssningar ständigt upptäcka nya och spännande dimensioner och sammanhang... Melodierna är ofta byggda av ett spiralmönster av polyrytmiska och minimalistiska element på en stadig men mycket rik rytmisk matta... Gitarristen Holtne spelar varierat med långa linjer. Rytmsektionen är stadigt förankrad med Anders Vestergårds explosiva och bergsäkra komp utmanad av slagverkarens kryddningar.Johnny åmans bas är kraftfull och hans solon nyanserade." - Rolf Nordman/Vasabladet (FIN)